DE KAMELEON

“Ik heb het vaak met jongeren over het topic jezelf kwijtraken. In iedere relatie raak ik mezelf vaak een beetje kwijt. Maar ik heb het ook een beetje in een gewoon gesprek met iemand. Dan glij ik makkelijk mee op iemand anders zijn wave. Ik ben dan gewoon te flexibel ofzo. Heel irritant”.

Je hebt een prima bouwpakketje en met je zelfvertrouwen is niks mis, lijkt het. Toch gebeurt het je vaak dat je te veel mee beweegt met anderen. Dan voel je je daarna niet oké.  Je laat daardoor een stukje van jezelf los. En dat lijkt dan kwijt. En dan voel jij je klote, depri, nutteloos.

Waarom je dat gebeurt? Omdat jij het waarschijnlijk belangrijk vindt als alles gezellig is, iedereen zich veilig voelt en er geen gedoe is. Want dat kun jij als de beste! Jij weet precies wat iedereen nodig heeft. En dat heb jij ook nodig om goed te kunnen functioneren.

Dit is iets waar veel gevoeligerds mee worstelen. Ik noem het kameleongedrag. Het supergoed kunnen aanvoelen is een superfijne positieve eigenschap EN … heel eerlijk: het werkt je ook super vaak tegen!

Ik vind dit een super belangrijk onderwerp in je onderzoek naar jezelf. Het nadeel van niet bij jezelf blijven is namelijk schadelijk voor je. Je zal hierdoor namelijk steeds vaker teleurgesteld raken in anderen. En je krijgt misschien het gevoel er alleen voor te staan. Terwijl dit misschien ZOOOOO NIET het geval is.

Ook al klinkt dit voor sommige niet leuk in de oren, het heeft veel te maken met je EIGENWAARDE.

Dit kun je trainen, wist je dat? In mijn coaching onderzoeken we waarom je dit gedrag kiest en wat de voordelen en de nadelen VOOR JOU zijn. Want het toffe is als je je hiervan bewust bent, ga je meemaken dat je zeker wel een keuze kunt maken. Interessant toch?!