Wat is een allergie?

Een allergie kun je zien als een super heftige reactie van je immuunsysteem op een bepaald stofje. Je lichaam ziet deze stof als een persoonlijke aanval en doet er vervolgens alles aan om van deze stof af te komen.
In sommige gevallen is een allergie heel erg duidelijk, zoals in het geval van katten of pollen. Maar vaker is er sprake van verborgen allergieën die een grote invloed hebben op je welzijn.

Ook wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan de relatie tussen een allergie en bijvoorbeeld astma, eczeem, het prikkelbare darm syndroom (PDS), AD(H)D en autisme.
Wanneer jij al een langere tijd kampt met vage klachten zoals buikklachten, ontstekingspijn, jeuk of vermoeidheid, dan kan het een uitkomst bieden om op allergieën te onderzoeken en behandelen.

Je immuunsysteem

Als je darmen niet goed werken ontregelt dit je hele lichaam. Als er in je darmen te weinig goede en teveel verkeerde bacteriën leven, ontstaan er op je slijmvliezen problemen. Dit merk je aan ontstekingen, exceem en gewrichtspijnen en allergische reacties. Je immuunsysteem moet als het ware te hard werken en doet niet meer wat het zou moeten doen.

Twee soorten

Er zijn in feite twee soorten allergieën. De eerste is een voedselallergie die ontstaat omdat het bacteriële evenwicht verstoord is en het immuunsysteem het idee heeft dit te moeten aanvallen. Zodra het evenwicht in je darmen tot rust is gekomen, zullen deze “voedselallergieën” uiteindelijk verdwijnen of overgaan in een lichte intolerantie.

Bij de tweede voedselallergie is de darmwand daadwerkelijk beschadigd, waardoor er stoffen in je bloedbaan terecht komen die normaal gesproken door de darmwand zouden worden tegen gehouden. In beide gevallen geeft je lichaam een immuunreactie. Vitamines en mineralen niet meer goed opgenomen en je krijgt vage en heftige klachten zoals vermoeidheid, allergische reacties, gedragsproblemen of een depressie.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen?